Ohjaajien tervehdys

Esitys ei olisi esitys, jos kukaan ei saapuisi näkemään sitä. Siksi sinä, katsoja, oletkin yhtä tärkeä osa tätä näytelmää kuin työryhmämme. Speksissä yleisön rooli on vielä isompi kuin teatterissa yleensä, sillä yleisö vaikuttaa lavan tapahtumiin omstart-huudoillaan. Kiitos kun saavuit katsomaan esitystä, se antaa esiintyjillekin merkityksellisemmän olon.

Viime keväänä me kaksi olimme uuden äärellä, kun meidät valittiin ohjaamaan tätä produktiota. On ollut upeaa hypätä näyttelijöiden saappaista lavan toiselle puolelle debytoimaan ohjaajina. Olemme hitsautuneet tiiviiksi ohjaajakaksikoksi ja olleet toistemme suuri tuki ja turva.

Erityisen upeaa on ollut nähdä, kuinka visiot päidemme sisältä ovat muovautuneet elämään lavalla silmiemme edessä. Alun lisäksi tämä on meille myös tietyn aikakauden loppu: viimeinen vuotemme JyväSpeksissä.

Kristiinan uudet aatteet sijoittuu 1600-luvun Eurooppaan, jossa normit ja arki olivat hyvin erilaisia kuin tänä päivänä. Näytelmän teemat ovat kuitenkin yhä ajankohtaisia. Ukrainassa kuohuu edelleen ja Pohjolaan saapuu ihmisiä hakemaan turvapaikkaa esimerkiksi sotien takia. Politiikka on täynnä voimakkaita tunteita, ja muutokset herättävät vastarintaa.

Näytelmä on täynnä erilaisten aatteiden ja kulttuurien kohtaamista. Moni hahmo poikkeaa normeista esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaali-identiteetiltään tai käytökseltään. Monella on tarve löytää hyväksyntää ja tulla nähdyksi sellaisena kuin on.

Tervetuloa seuraamaan tätä tosielämän shakkipeliä! Kuka voittaa?

Terveisin Shakkikuningattaret

Siiri Nieminen ja Ida Hiillos

Ohjaaja
Šakkinappula

Tuottajien tervehdys

Tänä vuonna pääsimme pitkästä aikaa aloittamaan produktion normaalin aikataulun mukaisesti syyskuussa 2023 monen koronan sotkeman vuoden jälkeen. Työtä ja tehtävää on silti riittänyt rutkasti - tarinan tapahtumat kun sijoittuvat 1600-luvun pukuloisteliaaseen taiteen ja tieteen aikakauteen. Tiimimme ovat jälleen kerran ylittäneet itsensä ja lavalla nähdään upeita pukuja, mahtavia lavasteita sekä mitä vaikuttavimpia musiikki-, tanssi- ja roolisuorituksia!

Vaikka olemme olleet mukana JyväSpeksissä usean vuoden ajan eri tiimeissä, on tämä produktio ollut hyvin erilainen tuottajan roolissa. Verhojen takana tapahtuu paljon enemmän, mitä lavalla näkyy. On ollut äärimmäisen palkitsevaa seurata esityksen rakentumista aina tiimivalinnoista ja käsikirjoituksen ensiluvusta tähän pisteeseen. Ehkä juuri siksi on vaikea kuvitella parempaa huipennusta meidän molempien (toistaiseksi) viimeiselle JyväSpeksi-vuodelle.

Lämmin kiitos Sinulle, joka tulit katsomaan JyväSpeksiä tänä vuonna. Toivottavasti viihdyt Ruotsin hovissa!

Tuottajat

Helka Soini ja Camilla Boman

Tuottajat
Šakkinappula

Hahmoesittely


Kuningatar Kristiina

Kuningatar Kristiina

Kristiina on Ruotsin nuori, mutta vahvatahtoinen hallitsija, joka janoaa uusia tieteitä ja vanhaa kulttuuria. Muu hovi ei Kristiinan intohimoja ymmärrä, ja niinpä hänellä onkin hyvin vähän luottoystäviä, kunnes tapaa Descartes'n. Onnistuuko Kristiina löytämään tasapainon velvollisuuksiensa ja kiinnostuksenkohteidensa välillä, vai käykö kruunu lopulta liian painavaksi?

Descartes

Descartes

René Descartes on tieteellisen vallankumouksen airut, ja manner-Euroopan kuuluisin filosofi. Hän ei ole kuitenkaan enää nuori, eikä monikaan vallanpitäjä ole mielissään hänen ajattelustaan, joka pyrkii kyseenalaistamaan kaiken. Hädän hetkellä Kristiina tarjoaa Descartes'lle turvapaikan Tukholmasta, mutta kuinka tämä mukavuudenhaluinen mietiskelijä sopeutuu kylmän Pohjolan karkeaan ilmapiiriin?

Aurinkokuningas

Aurinkokuningas

Aurinkokuninkaan hovissa viini virtaa ja juhlat jatkuvat jatkumistaan. Hovin silmäätekeviin vakiovieraisiin kuuluu muun muassa huippufilosofi Descartes. Aurinkokuningas on Ranskan suvereeni itsevaltias, mutta onko olemassa jokin mahti, jonka edessä hänkin on valmis nöyrtymään?

Lähetti

Lähetti

Kun kirjekyyhkyt ovat epäluotettavia, eikä lennätintä ole vielä keksitty, lähetille riittää aina töitä! Kiire on jatkuvaa, mutta onneksi kirje löytää aina perille. Vai kirjeet? Olikohan siellä laukun pohjalla vielä yksi...

Ebba

Ebba

Ebba on kuningatar Kristiinan uskollinen kamarineito. Hän on kiltti ja nöyrä puurtaja, joka hoitaa hommansa tunnollisesti. Ebban suhde Kristiinaan on syvä ja vaikeasti määriteltävä, mutta on hän valmis toivottamaan elämäänsä tervetulleeksi myös uudet tuttavuudet. Kuka saa lopulta Ebban sydämen?

Axel Oxenstierna

Axel Oxenstierna

Valtakunnankansleri Oxenstierna aloitti Ruotsin suurvalta-aseman rakentamisen jo Kristiinan isoisän ollessa kuninkaana. Viimeisimmät vuodet hän on käytännössä hallinnut itse – uuden kuningattaren ollessa vielä lapsi. Nyt Kristiina on kuitenkin täysi-ikäistynyt, kun taas Axelia alkaa ikä painaa, vaikkei hän itse sitä myönnäkään. Kumpi vie lopulta voiton sukupolvien valtataistelussa?

Carl (Generalissimus Gustav)

Generalissimus
Carl Gustav

Carl on Kristiinan serkku ja Ruotsin armeijan korkea-arvoisin kenraali. Sotimisen hän taitaakin mahtavasti, mutta on muissa asioissa kenties vähän vietävissä. Kristiina ei välttämättä ole ainoa, joka nauttii serkkunsa arvostusta. Kenen kelkkaan Carl lopulta hyppää?

Kamarimestari Valta-amiraali

Kamarimestari & Valta-amiraali

Kamarimestari ja Valta-amiraali ovat Ruotsin valtaneuvoston jäseniä. Kamarimestari on perinteikäs aatelinen, jota tuoreen kuningattaren villit ideat hieman huolettavat. Valta-amiraali taas johtaa laivastoa, eikä kerta kaikkiaan siedä, jos hänen älynlahjojaan kyseenalaistetaan. Riittävätkö Kristiinan puheenlahjat vakuuttamaan valtaneuvoston?

Filip

Filip I

Filip on Aurinkokuninkaan nuorempi veli ja yksi Kristiinan kilpakosijoista. Filipin kasvatuksessa pidettiin huolta, ettei hän ikinä syrjäyttäisi veljensä absoluuttista valtaa, ja niinpä hänestä tuli fantastinen oma itsensä. Mutta onnistuuko Filip vetoamaan Kristiinan naiselliseen puoleen?

William VI

William VI

William on saksalainen maakreivi ja niin ikään yksi Kristiinan liehittelijöistä. William on määrätietoinen ja itsevarma, mutta taitaa olla enemmän kiinnostunut vallasta kuin itse Kristiinasta. Erityisesti valtakunnan itäisessä kolkassa on jotain mikä vetoaa häneen. Oppiiko William lopulta myös ystävyyden merkityksen?

Ulrik

Prinssi Ulrik

Ulrik on uljas, mutta hieman hömelö prinssi etelänaapurista. Hänkin on kosiomatkalla – jos ei muuten, niin huvin vuoksi ainakin. Ulrik haaveilee Pohjoismaiden yhdistämisestä, muttei ihan ymmärrä, miksei Ruotsin hovissa olla ideasta yhtä innoissaan. Löytääkö Ulrik paikkansa tästä monimutkaisesta maailmasta?

Professori Achrelius

Professori Achrelius

Ericus Achrelius on lääketieteen professori Kuninkaallisessa Turun Akatemiassa. Hän on myös tuon merentakaisen yliopiston rehtori, mutta hänen tieteelliset ansionsa eivät silti välttämättä ole sieltä vaikuttavimmasta päästä. Professori Achrelius on mustan huumorin ystävä, mutta miksi hän nauraa aivan jatkuvasti?

Kardinaali

Kardinaali

Kardinaali on Kristiinan läheinen ystävä. Mutta kysymys kuuluu: milloin ja missä?

Šakkinappula!

Tekijät


Käsikirjoitus

Eetu Rantakangas - Vastaava
Jami Behm
Camilla Boman
Elisa Pursiainen


Ohjaajat

Ida Hiillos, Siiri Nieminen


Tuottajat

Camilla Boman, Helka Soini


Hallitus

Elisa Pursiainen - Puheenjohtaja
Santeri Kirjavainen - Varapuheenjohtaja
Heidi Försti - Rahastonhoitaja
Eetu Riihimäki - Sihteeri
Alisa Sievänen - Häirintäyhdyshenkilö
Camilla Boman - Jyväsimpro-vastaava
Lauri Humalamäki - Alumnivastaava
Siiri Nieminen
Helka Soini


Näyttelijät

Heidi Försti - Ebba
Amanda Haukijärvi - Axel Oxenstierna
Veera Heikkinen - Prinssi Ulrik
Riina Katajisto - Aurinkokuningas, Ericus Achrelius, Kardinaali
Santeri Kirjavainen - Filip I
Kaisa Kontio - Valta-amiraali
Antto Korhonen - René Descartes
Vili Körkkö - William VI
Eetu Riihimäki - Generalissimus Carl Gustav
Saara Sarastamo - Lähetti, Kamarimestari
Armi Sjöstedt - Kuningatar Kristiina


Bändi

Matias Mäki-Kuutti - Vastaava, laulu
Anna Shemyak - Vastaava, laulu
Tinja Höglund - Laulu
Rosa Romu - Laulu
Hilla Höyhtyä - Laulu
Joonas Savolainen - Rummut
Panu Reinikka - Basso
Robert Jansson - Kitara
Mimi Sy - Koskettimet
Riina Åman - Viulu
Joonas Koponen - DJ, perkussiot


Tanssi

Vilma Virtanen - Vastaava
Elli Kalmari - Vastaava
Viivi Viskari
Kimi Karkulahti
Nette Spets
Sini Sivula
Anniina Ruokanen
Alisa Asp
Roosa Anttila
Reetta Pitkänen


Tekniikka

Kake Koivunen - Vastaava, valot
Hanna Kallioniemi - Valot
Jami Behm - Ääni
Lauri Kaila - Ääni
Elmeri Tommiska - Ääni
Jyri Väisänen - Ääni


Lavastus

Elias Lehtinen - Vastaava
Iisa Liu - Vastaava
Sofia Heiskanen
Saara Jätyri-Saharinen
Meri Kärkkäinen
Saana Leinonkoski
Anni Muilu
Laura Mustonen
Venla Määttä
Sini Ojala
Laura Olkkonen
Tiia Peltonen
Nelli Ratilainen
Tytti Suhonen


Puvustus

Salla Reijonen - Vastaava
Erika Seppänen - Vastaava
Iris Jacoby
Saara Jätyri-Saharinen
Elisa Karjalainen
Oona Keskitalo
Iisa Liu
Emmi Minkkinen
Laura Olkkonen
Anni Peltola
Pihla Tuomela


Maskeeraus

Camilla Boman - Vastaava
Iris Jacoby
Saara Jätyri-Saharinen
Iisa Liu
Liina Mäkipää
Eetu Rantakangas
Erika Seppänen
Anna Taskinen
Pihla Tuomela
Ilse Trygg
Miki Vuorisalo


Markkinointi & Grafiikka

Jere Inberg - Markkinointivastaava
Mikaela Saarimäki - Grafiikkavastaava
Jami Behm
Camilla Boman
Saana Leinonkoski
Anniina Ruokanen
Helka Soini


Tapahtumatiimi

Alisa Sievänen - Vastaava
Iisa Liu
Lauri Kaila
Mitja Leipäjoki
Sini Putkonen


Traileri

Jami Behm - Ohjaus, ideointi
Jere Inberg - Ohjaus, ideointi
Camilla Boman - Ideointi
Helka Soini - Kuvaus
Mikaela Saarimäki - Leikkaus ja editointi
Armi Sjöstedt - Kristiina
Iris Jacoby - Maskeeraus
Joonas Koponen - Musiikki
Vili Körkkö - Äänitys
Salla Reijonen - Puvustus
Erika Seppänen - Puvustus
Iisa Liu - Lavastus
Elias Lehtinen - Lavastus


Šakkinappula!

Erityiskiitokset


Jyväskylän yliopisto


Yliopiston vahtimestarit


Yliopiston E-rakennuksen henkilökunta


Norssin henkilökunta


Liikunnan Riemu


Jukka Markkanen

Kappaleet


Täyttä monarkiaa

Kaikki mun
Kaikki mun

Aatelin loisto on jo mittaamaton
Mut silti rikastutaan (entuudestaan)
Enkä saa koskaan tietää millaista on
Kun puute, nälkä kalvaa (mahan täyteen saa)

Ei meitä kosketa kuolevaisten lait
Tai murheet maalliset
Ei haittaa ketään vaikka serkkusi nait
Kun on valtaa saa tehdä mitä vaan huvittaa

Minä vain (vain, vain)
Kaiken napa, kruununi alla (kruunusi alla)
Hei, hei, hei
Minä vain (vain, vain)
Kaiken napa joo ja tää on (ja tää on)
Täyttä monarkiaa

Valtaistuimella
Rahvaan taakat on kaukana
Kaunis oma maailma
Täällä saan elää unelmaa
Maagista, luksusta
Ei huolet paljoo paina

Vain (vain)
Kaiken napa, kruununi alla (kruunusi alla)
Hei, hei, hei
Minä vain (vain, vain)
Kaiken napa, joo ja tää on (joo ja tää on)

Vain (vain)
Valtaistuimella (kruunusi alla)
Vain (vain)
Valtaistuimella (joo ja mä oon)

Ketä palvoo, kumartaa
Jumalasta seuraavaa
Jalokivet kuninkaan
Mulle perintönä annetaan
Maksa verot ajallaan
Tai sä tulet katumaan
Vaikka huudat oi ja voi
Vox populi ei tääl soi

On tyyliä, on taitoa
Juon kermaa, en maitoa
Valtaa, rahaa, karismaa
Syntymässä siunataan
Siniverta suonissa
Valtakunnan juonissa
Ei oo tilaa alhaisille
Kaikki mun, siis malja sille

Vain (vain vain vain)


Hänen Majesteettinsa

“Jos haluat massii, myönnä läänityksii
Ja alathan aatelisarvoja jakaa
niin saat riippuvaisii liittolaisii”
näin Kristiina puhuu.

“Filosofiaa, taidetta, kulttuurii
Vain nämä asiat meille onnen takaa
Tutustuisit sinäkin tieteisiin”
näin Kristiina puhuu

Valtaneuvosto raivoaa, huutaa: Krisse mahdotonta!
Hän on niin voimakastahtoinen aina

Ei häntä mikään paina,
ei juuri mikään paina
Kun naisen vallan piti olla muka vaan sula mahdottomuus.

Ja mitkä aatteet
hänell’ on uudet aatteet
niin omintakeiset aatteet
ja kauttansa sivistyksen aika on pian eessä uus, pian eessä uus

Ja Kristiina-nimisii kaupunkei on monta
Hän on niin voimakastahtoinen aina

Ei häntä mikään paina,
ei juuri mikään paina
Kun naisen vallan piti olla muka vaan sula mahdottomuus.

Ja mitkä aatteet
hänell’ on uudet aatteet
niin omintakeiset aatteet
ja kauttansa sivistyksen aika on pian eessä uus, pian eessä uus


Ihana Kristiina

Oui
Mon ami
Ihana Kristiina

Mul on salaisuus… ja nyt kerron sen
Esitän kovaa jätkää mut sitä en oo, en
Arvonimiä riittää jokaselle sormelle
Mut ne kaikki jäis toiseks tosirakkaudelle

Kristiina on vahva nainen, se vois pitää must huolen
Oon valmis antaa sille kaiken kunnes mä kuolen
Täydellinen pakkaus… ainoo mil on mulle välii on tosirakkaus

En haluu pelkkii herkkuja
Vaan mä janoon tosirakkautta
Mun broidi on itsevaltias
Mut mä en eti valtaa loistoa, whoa

Ei Filip haluu herkkuja
Vaan se janoo tosirakkautta
Sen broidi on itsevaltias
Mut se ei eti valtaa loistoa, whoa


Es geht um die Wurst

Es geht um die Wurst-Wurst! Es geht um die Wurst-Wurst!
Es geht um die Wurst-Wurst! Es geht um die Wurst-Wurst!
Kun kosin Kristiinaa, en anna minkään seisoo tiellä
Es geht um die Wurst-Wurst, sä tsiigaat sun uutt’ kingii

Täs on teille koko Ruotsin valtakunnan uus kuningas
Älykäs, rohkee, komee sekä totta kai rikas…
Lähen sekottamaa pakkaa, aa
Tuliaisina saksalaista makkaraa
Ei kanssahallintaa, vaan jotain parempaa
Suomen kuninkuus se sopis mun agendaan
Muille mahotonta, mulle se on päätepiste (piste)
Se on fakta, eikä mielipide

Kun kosin Kristiinaa, en anna minkään seisoo tiellä
Es geht um die Wurst-Wurst, sä tsiigaat sun uutt’ kingii
Kun kosin Kristiinaa, en anna minkään seisoo tiellä
Es geht um die Wurst-Wurst, sä tsiigaat sun uutt’ kingii


Raikas tanskalainen prinssi

Noh, täs tulee teille nyt tarina siit
Ku iskä sano et mun pitää mennä naimisiin
Sit näin kolme tollast jotakin tyyppii
Ja koska matka oli hauska niin lähin niiden messiin

Siis, öö, lähdettiin porukalla Ruotsiin matkaan
No, sehän käy mulle kun
se ennen kuulu Tanskaan
Ja kaikkiko nyt Kristiinaa kosia alkaa?
En tiiä miten se toimii mut kyl se mulle passaa


Ruotsiin

Vittu terve nyt vaa Ruotsiin (uh)
Ku tunteet kuumuu, nii
tuun sun mukana ny Ruotsiin (je)
Pistän Kristiinan muuttuu ku
tuun sun mukana ny Ruotsiin (uh)
Kosin kunnes se on puutunu,
tuun sun mukana ny Ruotsiin (oh)
Emmä kyllä tiiä susta mut
tuun sun mukana ny Ruotsiin

quoi, quoi, mon Dieu
Was, was, oh scheisse
Ah, se on Ruotsi, se on Ruotsi
Ruotsi


Hajoon Tukholmaan

Vitu kylymää!

Tahtoisin nukkuu
Mutten saa makaa
Ja aamiaissillikin
Haisee saatanan pahalt (surströmming!)
Mut joutuu olee vitun kiltti
Koska hain turvapaikkaa
Nätti kamarineito
Mutta kieltä en snaijaa
Takapajuseen Ruotsiin
Teinkö virheen ku lähin?
Miten tääl voi elää
Linnas näin kylmäs (SKRRRT)
Alan luopuu jo leikist
Lämmikettä juon leilist
Mitä hä? Vitu kylymää!

Hajoon Tukholmaan
Hä? Vitu kylymää!
Katoon Tukholmaan
Hä? Vitu kylymää!

Liia paljon sensuurii Euroopas
Taudin lailla se levii joka paikkaan Roomast
Entinen superjulkkis pakomatkal
Mun pitää jaksaa tää paska
En haluu saada luodista
Inkvisitio haluu mut suolistaa
Yritin käsityksii vaan suoristaa
Valtaistuintuolistaan
Krissekin mua kuormittaa
Oon pulassa ku Galilei
Vitut normeista!

Hajoon Tukholmaan
Hä? Vitu kylymää!
Katoon Tukholmaan
Hä? Vitu kylymää!

Hajoon hajoon hajoon hajoon
Hajoon hajoon hajoon hajoon
Vitu kylymää!
Hajoon hajoon hajoon
Herää jo!

Mä yritin vaan saada maailmaan vähän järkee
Mut must tuntuu et maailma on ihan tyhmä
(Herää jo!)
Vittu ku on kylymää


Ajattelen, siis olen

Mä oon sun fani
Voitko opettaa
Uuden ajan tiedettä
Filosofiaa

Et voi luottaa omiin
aistihavaintoihin
On epäiltävä kaikkee
Myöskin omaa järkee
Paljastan ainoon toden
Ajattelen siis olen

Sinun seuraasi mä arvostan
Sinun seuraasi mä arvostan
Sinun seuraasi mä arvostan
Sinun kanssasi mä, sinun kanssasi mä
Oivallan
Oivallan
Oivallan
Oivallan

Must on hyvä et oot vierellä
Must on hyvä et oot vierellä
Must on hyvä et oot vierellä
Minkä takia me, minkä takia me
Emmitään
Emmitään
Emmitään
Emmitään

Elämän tarkotus (tarkotus)
Ehkä vielä löydetään
Elämän tarkotus (tarkotus)
Ehkä vielä löydetään
Elämän tarkotus (tarkotus)
Ehkä vielä löydetään
Löydetään


Valtaneuvostobattle


Juhlavalssi


Hei fiinit

Hei siskot, hei veljet, hei queenit, hei fiinit
Hei siskot, hei veljet, hei queenit, hei fiinit
On aika taas juhlan ja shampanjoiden.
Anna kullan taas kimaltaa
Pistä päälle parhaat ja nouse kukoistamaan

Rahaa, rahaa, rahaa palaa
Bileet, bileet, bileet, je-ee
Olisiko liian pahaa
arki pois unohtaa?

Miks ois välii kuka sä oot, sä oot?
Miks ois välii mistä sä tuut?
Jos leipää ei oo, oisko ees kakkua
Kerma nauttii vaan toisistaan
Mietin: Jos on valtaa, voiks kansan unohtaa?

Rahaa, rahaa, rahaa palaa
Bileet, bileet, bileet, je-ee
Olisiko liian pahaa
valta pois unohtaa?


Finito - ergo sum

Tää loppu on
Taas on aika onneton
Kohtaloni armoton
Sydämeni tyhjä on

Kun tää loppu on
Niin mä nahan uuden luon
Lasin viimeisen mä juon
ja itselleni onnen suon

Voihan haaveet
Jättää taakseen
Uudet aatteet
Ohjatkoon kun meen
Voihan haaveet
Jättää taakseen
Uudet aatteet
Ohjatkoon kun meen
Pois kun meen
Pois kun meen


Hallayö

Sielun pimeydessä sammunut on ilo,
toivo. Henkiin herää kalman
hiljaisuus.
Hetkessä nyt kaikki kääntyy,
muuttuu, murheen alla jäätyy.
Liikkuu vaikka pysyy paikoillaan.
Viel oltiin äsken yhdessä ja
maailma katsoi meitä

Mun sisälläin hallayö,
surun huntu sydämessä
Mun sisälläin hallayö,
surun huntu sydämessä

Hiljenneet on juhlahumut,
vaiennut on soitto viulun,
kruunun pintaan pöly laskeutuu.
Lähteneet on kaikki matkaan,
maasta tulleet, maahan menneet
yksin seilaan surun satamaan
Vaan pitkä osa odotuksen
kylmät kahleet kaipauksen

Mun sisälläin hallayö,
surun huntu sydämessä
Mun sisälläin hallayö,
surun huntu sydämessä

Sielun pimeydessä, olet valo
ainoain, milloin mä saan sut nähdä
uudestaan


Baletti Roomassa


Koti mun, se missä on?

Lähdin mä pois, kruunu serkullani on
Nyt tahdonkin sen takaisin
Teen mitä vaan, mikä tuntuu oikeelta
ei kiinnosta, jos valitat

Onko minussa joku vikana
Kun mikään ei meinaa onnistua?
Descartes sanoi sen, filosofisen:
mielen voima vahvin on
tajunnut sen oon

Tämä uusi elämä,
voiko olla pysyvä.
Rahat menettänyt oon,
sekä ystäväni tuon
Ruotsiin kaipaan. Descart’, sua vaivaan:
Koti mun, se missä on?

Päässyt mä en valtaistuimelleni,
miks luovuinkaan, nyt vituttaa
Mun elämä pitäis olla käsissä
mut avuton, mun olo on

Suunnan kadotin, suku nöyryytti
Ebban helmaan piilotan häpeäni
Ovet auenneet, kahleet irronneet
Onko täs’ enää mitään
menetettävää?

Tämä uusi elämä,
voiko olla pysyvä.
Rahat menettänyt oon,
sekä ystäväni tuon
Ruotsiin kaipaan. Descart’, sua vaivaan:
Koti mun, se missä on?

Tämä uusi elämä,
vihdoinkin sen käsitän
Ebban kanssa maailmaan
kuljen minne haluan
En Ruotsiin kaipaa, jostain varmaan
kaikkeen löydän vastauksen

Tämä uusi elämä,
on hyvä päätös pysyvä
Ebban kanssa maailmaan
kuljen minne haluan
en Ruotsiin kaipaa, linnun lailla
tahdon lentää vapaana


Speksikäs tanssi

On pari viikkoa vain
Ensi-iltaan
Mä tunnen hartioillain
Taakan raskaan

Onneks en yksin oo
Ympärilläni tukiverkko
Ennen kuin huomaankaan
Esitys on jo valmis
Ensi-iltaan

JyväSpeksi
Kuin yhtä perhettä me ollaan
JyväSpeksi
Sut mielellämme adoptoidaan

On taitava joukko tää
Mutta tiedän
Tän mahdollistatte te
Kiitos vielä

Tässäkö tää nyt on (kaiken loppu)
Tunnen rinnassain oudon piston (hautajaiset)
Ennen kuin huomaankaan
Alkaa syksyllä uusi
Produktio

JyväSpeksi
Kuin yhtä perhettä me ollaan
JyväSpeksi
Sut mielellämme adoptoidaan

JyväSpeksi
Kuin yhtä perhettä vierelläin nyt ja ainiaan
JyväSpeksi
Sut mielellämme adoptoidaan


Kuinka heille kävi?

Esityksen jälkeen voit halutessasi tutustua oikeisiin historiallisiin henkilöihin hahmojen takana ja selvittää heidän lopullisen kohtalonsa. HUOM. Saattaa sisältää spoilereita! Tästä linkistä siirryt jälkiohjelmaan


Mukaan JyväSpeksiin?

Haluaisitko juuri Sinä olla mukana tekemässä seuraavaa JyväSpeksiä? Täytä lomake tästä linkistä ja saat ensimmäisenä tiedon uuden produktion hauista!

Ryhmäkuva